5 tips om een goede eerste indruk te maken

Zo maak je een goede eerste indruk

5 tips om een goede eerste indruk te maken

Wil jij makkelijker een goede eerste indruk kunnen maken op anderen? Maak slim gebruik van deze emotioneel intelligente tips. 

“Wees jezelf. Doe alsof je een bekende ontmoet tijdens een sociale gelegenheid.”

1. Wees oprecht enthousiast

Vooral bij zakelijke ontmoetingen schieten we vaak in uitersten: of we doen overdreven zakelijk, of we vertellen met een grote glimlach hoe ‘geweldig’ het is om iemand eindelijk te ontmoeten (een beetje Amerikaans). Niets mis mee, maar niet het emotioneel intelligentste dat je kunt doen. Wat is dat dan wel? Wees gewoon jezelf. Doe alsof je het nieuwe vriendje van je zusje ontmoet bij een sociale gelegenheid. Neem een open houding aan waarbij je relaxt staat met je benen op heupbreedte. Maak oogcontact, geef een stevige handdruk. Zo makkelijk is het.

“Emotioneel intelligente mensen zijn echte luisteraars vanaf het moment dat ze iemand ontmoeten.”

2. Geef een compliment

Valt je meteen iets op waarover je een compliment zou kunnen maken? Doe dat dan meteen. Of misschien heb je gehoord van een recent succes van die persoon waar je een compliment over kunt geven. Mocht je nog niets weten of opmerken, stel dan een of twee vragen waaruit je informatie kunt halen om later een compliment over te geven. Emotioneel intelligente mensen zijn echte luisteraars vanaf het moment dat ze iemand ontmoeten. Ze weten dat mensen graag over zichzelf praten en dat ze het waarderen als iemand oprecht luistert. Het probleem zit er in dat we bij een eerste ontmoeting vaak te druk zijn met het nadenken over onze eigen antwoorden en niet kunnen wachten om zelf aan het woord te komen. Een natuurlijke neiging, die soms erger wordt als we nerveus zijn.

Hoe tackel je dit? Behandel de eerste vijf minuten van een kennismaking als een stiekeme quiz: hoeveel kan je over iemand te weten komen? Na vijf minuten moet je zogenaamd een opstel schrijven over wat je hebt geleerd. Hoe meer informatie je weet op te schrijven, hoe hoger je cijfer. 

3. Stel minimaal twee open vragen

Gesprekken bloeden snel dood of veranderen in eenrichtingsverkeer als er geen goede vragen worden gesteld. Als je merkt dat iemand vertelt over iets dat hij leuk of interessant vindt, vraag dan door: “Hoe ben je op dat idee gekomen?” “Wat vind je er het leukste aan?”. Maak gebruik van het feit dat ze het leuk vinden om over een bepaald onderwerp te praten en kap het gesprek niet te snel af met vragen waar je alleen ‘ja’ of ‘nee’ op kunt antwoorden. Stel zeker twee open vragen binnen de eerste vijf minuten dat je iemand ontmoet. Dat moet genoeg zijn om een gesprek op gang te krijgen. Sterker nog, je zal waarschijnlijk onbewust door die persoon onthouden worden als iemand waar ze graag bij in de buurt zijn. 

“Zoek naar overeenkomsten met je gesprekspartner.”

4. Zoek overeenkomsten

Emotioneel intelligente mensen weten dat je het snelst met iemand klikt als je iets gemeenschappelijks hebt. Soms ligt een overeenkomst niet zo voor de hand. Dan moet je er even naar zoeken. Stel, je wordt voorgesteld aan iemand waarvan je weet dat hij laatst een marathon heeft gelopen. Jij houdt misschien helemaal niet van hardlopen, maar wel van gezond eten. Je zou kunnen vragen wat hij eet voor een wedstrijd om zoveel mogelijk energie te hebben. Dat is iets wat jullie beiden kan interesseren. Let bij het zoeken naar overeenkomst op bij welke gespreksonderwerpen jouw gesprekspartner meer vuur lijkt te krijgen. Dat herken je aan kleine hints: stralende ogen, geanimeerd praten met de handen, rechterop zitten. Speel daarop in. 

5.  Onthoud dingen

Hoe vaak gebeurt het niet dat we iemand ontmoeten en meteen al de naam van diegene vergeten? Shame on us! Dat betekent dat je op het moment van voorstellen dus zo druk bezig bent met jezelf, dat je niet eens opmerkt wat die ander zegt. Laat zien dat je de ontmoeting wel belangrijk vindt door af en toe de naam van diegene in het gesprek te laten vallen. Houd je daar niet zo van, doe het dan tenminste bij het afscheid. “Leuk je te ontmoeten (vul naam in), laten we elkaar snel weer spreken.” Zorg ook dat je een paar belangrijke details van het gesprek onthoud voor een volgende keer: de namen van een partner of kinderen, huisdieren, een vakantieadres dat die persoon heeft aangeraden. Deze kleine dingen maken jullie ontmoeting bijzonder.

Tot slot, heb je ooit gepraat met iemand die de hele tijd afgeleid leek? Misschien keek die persoon om zich heen, zat hij te spelen met zijn telefoon of zat hij onrustig heen en weer te wiebelen. Kleine kans dat je die persoon echt heel aardig vond na afloop. Het allerbelangrijkste bij elk gesprek is dus de basis: geef een ander jouw volle aandacht.

Succes!


Meer weten over eerste indrukken en hoe je je zelf het beste verkoopt?

Meld je aan voor de gratis introductieworkshop en maak vrijblijvend kennis met New Life University!

  • Laat stress en werkdruk je niet beïnvloeden

  • Stel prioriteiten en behaal je doelen

  • Haal het beste uit jezelf

  • Krijg grip op je leven

  • Voel je gelukkig!

 

 

Ontvang gratis
exclusieve content op de
New Life Community.

Schrijf je nu eenvoudig, gratis en vrijblijvend in
en ontvang alle gratis content op de New Life Community.

Ja, ik wil die tips!
Close

50% voltooid, je bent er bijna!

Benieuwd naar meer informatie?

Word lid van de New Life Community.
✅ Boekentips
✅ Exclusieve content
✅ Tips over persoonlijke ontwikkeling
✅ Allemaal gratis!